Suroviny
- rajčata 1 kg
- salátová okurka 1
- paprika 1
- červená cibule 1/2
- česnek 1 stroužek
- červený vinný ocet 1-2 PL
- extra panenský olej 3-4 PL
- sůl 1/2 ML
- čerstvě namletý pepř
- bílý chléb 2 plátky
Postup přípravy
- Rajčatům vykrojíme tuhé místo, kde rostla stopka, rozkrojíme je napůl a lžící z nich vydlabeme dužinu se semínky, nebude do gazpacha potřeba. Větší kousky rajčat ještě překrájíme.
- Okurku oloupeme, papriku očistíme od semeníku se semínky a oba druhy zeleniny nakrájíme na kousky velikosti sousta. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme nahrubo, česnek najemno.
- Všechnu zeleninu, olej, ocet, sůl a pepř vhodíme do stolního mixéru a krátce rozmixujeme na kaši. Z chleba odřežeme kůrku, pokrájíme ho na větší kousky a přidáme k surovinám v mixéru.
- Necháme 2–3 minuty nasáknout, mezitím můžeme vznikající gazpacho dochutit octem, olejem nebo solí, pokud to uznáme za potřebné. Znovu rozmixujeme, tentokrát co nejvíc dohladka. Přelijeme do vhodné skleněné nádoby a necháme před podáváním aspoň hodinu vychladit.
Autor receptu: Věra Pilíková, Jakub Ulrich