Perfekt burger
Postup přípravy
- Housky: Do vlažné vody přidáme droždí, cukr a rozmícháme. Mouku smícháme se solí, přidáme vejce, rozmícháme droždí, sádlo a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple hodinu kynout. Poté z těsta tvoříme malé bochánky, které přendáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout. Nakynuté bochánky potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme dýňovými a lněnými semínky a pečeme při 180°C dozlatova.
- Vepřový burger: Na sádle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. V základu opečeme maso ze všech stran, přidáme bylinky, podlijeme vínem, osolíme, zaklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C doměkka. Upečené maso natrháme dvěma vidličkami na kusy.
- Barbecue omáčka: Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, opečeme dorůžova, zasypeme třtinovým cukrem, necháme zkaramelizovat. Poté vmícháme rajský protlak, zarestujeme, přidáme drcená rajčata, opět zarestujeme, vmícháme zauzenou papriku, ochutíme worcestrovou omáčkou, střikem jablečného octa, červeným vínem, chilli, medem a pozvolna provaříme.
- Perfekt burger: Mleté maso smícháme s pepřem a solí a vytvarujeme placky, které opečeme na oleji z obou stran. Když maso obrátíme, položíme na něj plátek čedaru, který se nám pěkně roztaví. Plátky slaniny rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pěkně vypečeme (anebo můžeme udělat v pánvi).