Domácí sýr
- mléko 3 l
- zakysaná smetana 1 kelímek
- syřidlo 3-4 ml
- koření - - -
- slunečnicový olej - -
- sůl - -
Postup přípravy
- Chléb upečeme podle návodu na obalu.
- Domácí sýr: Mléko se zahřeje max. na 35 C, přidá se zakysaná smetana, malý kelímek na tři litry mléka, rozmícháme a necháme stát půlhodiny. Přidáme syřidlo a udržujeme teplotu a necháme hodinu zhruba stát, až mléko zhoustne a bude vypadat jako pudink. Poté rozkrájíme na čtverce a necháme půlhodinku stát, ať se oddělí syrovátka.
- Ze syrovátky posbíráme do cedníku sýrovou hmotu a necháme dál odkapávat do druhého dne při nižší teplotě 18-21 C. Otočíme, na druhý den osolíme, rozkrájíme a naložíme do sklenic. Posypeme kořením, zalijeme olejem, aby byl sýr úplně ponořený.
- Dáme rozležet do lednice minimálně na 4-5 dní. V lednici pak sýr takto vydrží několik měsíců.