Suroviny
- máslové sušenky 150 g
- máslo 60 g
Krém
- mascarpone 500 g
- moučkový cukr 70 g
- mléko 50 ml
- vejce 2
- vanilkový extrakt 1/2 PL
- citronová šťáva 2 PL
- ovoce
Postup přípravy
- Sušenky nadrtíme, přidáme k nim máslo a promixujeme společně, aby vznikla drobenka. Másla můžeme dát ze začátku méně a později přidat, abychom dosáhli ideální konzistence, kdy už budou sušenky s máslem držet po zmáčknutí pohromadě.
- Drobenku upěchujeme do uzavíratelné formy (rukou nebo skleničkou s rovným dnem), vyložené pečicím papírem. Korpus upečeme při 180 °C asi 10–15 minut a necháme trochu zchladnout.
- Mascarpone krátce prošleháme s cukrem a mlékem. Přidáme jedno vejce a promícháme. Přidáme i druhé vejce a znovu promícháme. Na závěr přidáme vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Krém nalijeme na upečený a zchladlý korpus a rozetřeme ho dohladka.
- Pečeme v troubě na 150–160 °C a na začátek pečení můžeme přidat páru (buď přímo v troubě, nebo plechem s vodou umístěným pod dortovou formou).
- Dort pečeme asi hodinu, a pokud by se hodně nafukoval, lehce snížíme teplotu. Po upečení by se měl ještě lehce třást, střed by ale neměl být vyloženě tekutý. Necháme ho pomalu vychladnout ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky a pak ho dáme do lednice. Po vychlazení objedeme formu nožem (ne ostrým) a otevřeme ji.
- Opatrně ho sundáme z pečicího papíru a přendáme na tác nebo talíř. Pokud se stalo, že by byla teplota příliš velká (než vychytáte pečení cheesecaků ve vlastní troubě), po nafouknutí a následném spadnutí mohou na dortu zůstat hodně nerovná místa. Ta můžeme odkrojit nožem a dort dozdobit čerstvým ovocem.
Autor receptu: Dan Pokorný, Petr Myslivec