Suroviny
- hladká mouka 500 g
- droždí 21 g
- cukr (krupicový) 120 g
- vanilkový cukr 20 g
- mléko 250 ml
- máslo (nebo 30 g másla a 30 g sádla) 60 g
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- sůl špetka
Postup
- Do větší mísy prosejeme mouku. Do ní uděláme důlek, do kterého rozdrobíme půl kostky droždí a zasypeme lžicí krupicového cukru. V rendlíku rozpustíme 30 g sádla a 30 g másla. Můžeme použít pouze máslo. Zalijeme mlékem. Tím se máslo i sádlo ochladí, směs bude tedy vlažná a můžeme rovnou trochu nalít na droždí. Zamícháme, zasypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- K vyběhnutému kvásku přidáme zbytek mléka, másla a sádla, 1 celé vejce a 1 žloutek, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a necháme robota vypracovat hladké těsto.
- Hotové těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu a půl, a během kynutí ještě 2× těsto propracujeme. Něž těsto vykyne, připravíme makovou a povidlovou náplň.
- Na makovou náplň do rendlíku nalijeme mléko, do něj přidáme krupicový cukr, podle chuti skořici a tlučený hřebíček a vše svaříme. Jakmile začne mléko vařit, přidáme mák, a nakonec deci rumu a mícháme do zhoustnutí.
- Na povidlovou náplň do misky dáme povidla, podle chuti skořici, tlučený hřebíček a půl deci rumu. Mícháme, dokud se vše nespojí.
- Vykynuté těsto rozválíme a rádýlkem nařežeme na jednotlivé díly. Připravíme zapékací mísu s vyšším okrajem a důkladně ji vymažeme rozpuštěným sádlem. Poté se pustíme do buchet. Každý kousek těsta rozmačkáme na placičku, doprostřed dáme náplň, zabalíme a točením utáhneme, aby se buchty dobře uzavřely. Utaženou stranou dolů je klademe do pekáče a každou buchtu potřeme po straně i shora rozpuštěným sádlem. Střídáme každou řadu buchet s jinou náplní. Buchty na sebe netlačíme, jen je lehce přiložíme.
- Buchty pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C dozlatova, cca 30 minut. Po upečení ještě horké buchty potřeme rozpuštěným máslem s rumem a necháme vychladnout.
- Poté je posypeme moučkovým cukrem a zapíjíme kakaem.
Autor receptu: Aneta Pollak