Suroviny
- bažant 2 -
- špek 100 g
- máslo 4 PL
- mrkev 200 g
- celer 100 g
- slanina 400 g
- cibule 100 g
- tymián -
- bobkový list 4 -
- nové koření 4 -
- pepř 10 -
- rajský protlak 2 PL
- cukr 3 PL
- červené víno 1 l
- hovězí vývar 1 l
- hladká mouka -
- brambory 0.5 kg
- hrubá mouka 300 g
- vejce 2 -
- solamyl 1 PL
- olej -
- sůl -
- pepř -
Postup přípravy
- Jednotlivé díly bažanta prošpikujeme, osolíme, opepříme a orestujeme na rozpáleném másle. Přidáme na kostky nakrájenou zeleninu se slaninou. Pak cibuli, koření a dusíme dozlatova asi 2 minuty. Podlijeme červeným vínem. Necháme lehce povařit a pak ještě přidáme vývar, rajský protlak, který povaříme a stáhneme na malý plamen, dusíme maso doměkka. Vytáhneme maso, přidáme jíšku a povaříme na mírném ohni 10 minut. Maso vložíme zpět a podle chuti dochutíme.
- Bramborové noky připravíme z vařených oloupaných brambor (den předem vařených ve slupce). Brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, pepř, solamyl, vejce, mouku a vše smícháme v těsto, ze kterého pak vytvoříme noky, které na oleji opečeme.