Suroviny
Postup
- Předehřejeme troubu na 220°C. Chřest omyjeme a odřízneme podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupeme spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V hrnci uvedeme k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem. Přidáme lžičku másla, vložíme chřest a vaříme minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus.
- Měkký, ale křupavý chřest slijeme a ihned ponoříme do ledové vody – zachová si tak barvu a křehkost. V misce prošleháme sýr s vejcem, smetanou, vínem a osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme máslem. Uvařený chřest rozdělíme na čtyři svazky a každý obalíme uprostřed šunkou.
- Balíčky naskládáme do zapékací misky a přelijeme sýrovo-smetanovou směsí. Vložíme do trouby a zapékáme zhruba 25 minut, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní. Podáváme posypané čerstvou petrželkou a s vařenými novými bramborami.
Autor receptu: David Kohout