Suroviny
- slepice 1 kg
- kuřecí prsa (s kostí, „motýlek” (nebo 2 bez kosti))
- kořenová zelenina 250 g
- cibule
- mrkev 2
- divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
- sůl
- petrželka
Domácí nudle
- hrubá mouka hrnek
- vejce 1 menší
- sůl
Postup
- Do velkého hrnce dáme rozčtvrcenou slepici, omytou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, koření a sůl. Zalijeme studenou vodou, aby bylo vše potopeno, a přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu a vaříme vše minimálně 1 a 1/2 hodiny (čím déle, tím lépe).
- Čas můžeme zkrátit na polovic pomocí tlakového hrnce. Poté přidáme kuřecí prsa a uvaříme je do měkka, cca 1/2 hodiny. Oloupanou mrkev uvaříme zvlášť a vcelku v osolené vodě nebo ji přidáme 15 minut před koncem varu do polévky.
- Slepici, kuřecí maso a mrkev vyndáme, vývar scedíme a dosolíme. Do vývaru přidáme pokrájené kuřecí maso, na kolečka krájenou mrkev, uvařené nudle a nasekané bylinky.
Domácí nudle
- Těsto na nudle vypracujeme ze všech výše uvedených surovin. Nesmí být lepivé. Vyválíme placku, kterou necháme oschnout, pak ji rozkrájíme na 3–4 cm široké pruhy a pokrájíme napříč na tenké nudličky.
- Vaříme je zvlášť ve vroucí osolené vodě do měkka, aby nezakalily vývar. Scedíme, propláchneme studenou vodou a vložíme do polévky.
Autor receptu: Simona Skružná
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!