Suroviny
- zelený chřest 1 svazek
- avokádo 1
- citronu 1/2
- šalotka 1
- kapary 1 ML
- olivový olej 1 PL
- balzamikový ocet 1 PL
- tabasco
- chilli papričky
- sůl
- pepř
Mini rozpeky
- hladká mouka 500 g
- kravské mléko 250 ml
- Máslo 1 cm
- droždí 3/4 kostičky
- vejce 1
- cukr
- sůl
Postup
- Chřest zbavíme dřevnatých konců, je-li třeba, můžeme oloupat. V hrnci přivedeme k varu vodu a dobře osolíme a přidáme citronovou šťávu a lžičku cukru – chuť musí být výrazná. Vložíme chřest a uvaříme doměkka, silné stonky asi 2-3 minuty, tenké jen spaříme. Vyndáme a ihned v ledové vodě zchladíme, necháme okapat. Hlavičky asi 4 cm odkrojíme a odložíme na zdobení, zbytek nakrájíme na kolečka.
- Avokádo oloupeme, zbavíme pecky, dužinu nakrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno. V misce ušleháme zálivku z olivového oleje, octa, soli a pepře podle chutí, přidáme pár kapek tabasca.
- V misce smícháme chřestová kolečka, avokáda, šalotku a kapary + zálivku. Tataráček naaranžujeme na talíř, ozdobíme uschovanými chřestovými špičkami, pokapeme zálivkou a podáváme s opečeným bílým pečivem.
Mini rozpeky
- Uděláme si kvásek z trošky teplého mléka, špetky cukru a droždí. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce, máslo, mléko a vzešly kvásek. Vše mícháme, dokud nevznikne těsto, které se nesmí lepit. Necháme hodinu kynout.
- Poté tvoříme malé bochánky, které dáme na pečící papír, nahoře rozstřihneme do křížku nůžkami, mírně posílíme. Necháme ještě 20 minut kynout. Pak je dáme do trouby předehřáté na 270 °C a 20-25 minut pečeme.
Autor receptu: Lenka Rolníková