Suroviny
- zadní hovězí maso 1 kg
- kořenová zelenina 400 g
- cibule 1 a 1/2
- plnotučná hořčice 60 g
- cukr 2 a 1/2 PL
- ocet 2 a 1/2 PL
- olej 125 g
- uzená slanina 125 g
- mouka 1 a 1/2 PL
- smetana ke šlehání 300 ml
- bobkový list 4
- nové koření 6 kuliček
- pepř 6 kuliček
- citronová šťáva
- Máslo
- sůl
- pepř
Postup
- Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle, pokud ji dáme na půl hodiny do mrazničky) a opečeme na oleji, nebo na oleji s máslem (máslo se nebude připalovat). Poté maso vyjmeme a na výpeku opečeme nahrubo nastrouhanou zeleninu a cibuli. Jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem.
- Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (přibližně 1,5–2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme. Je-li třeba, zahustíme omáčku hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce, a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně po dobu 20 minut), podle potřeby dosolíme.
- Omáčku zjemníme smetanou, dochutíme citronem a plátkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem, na talíři dozdobíme kouskem citronu a brusinkami.
Autor receptu: Erik Kotek