Suroviny
- hladká mouka 600 g
- cukr krupice 100 g
- máslo 120 g
- žloutek 4
- sůl
- kypřicí prášek do pečiva 1,5
- droždí 70 g
- plnotučné mléko (nebo smetana) 250 ml
- vejce (na pomazání) 1
- rum
- máslo
- cukr
Postup
- Mouku promícháme s práškem do pečiva a prosejeme přes síto. Cukr, máslo a žloutky utřeme do pěny. Utřené žloutky s cukrem a máslem smícháme dohromady s moukou. Přidáme mléko, sůl, droždí a promícháme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Těsto rozválíme na placku a malou skleničkou vykrojíme koláčky. Okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a naplníme náplněmi dle chuti.
- Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 10 minut do zrůžovění.
Autor receptu: Bára Nesvadbová a Pavlína Saudková