Suroviny
- baby špenát 300 g
- hladká mouka 100 g
- vejce 3
- česnek
- sušená šunka (do náplně)
Krém
- lučina 300 g
- smetana ke šlehání 150 ml
- pažitka
- sůl
- pepř
Postup
- Špenát důkladně opereme, pokud má větší listy, odstraníme řapík a listy nahrubo pokrájíme. Pokrájený špenát dáme do mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme pár minut zavadnout, pak vodu slijeme. Špenát necháme zchladnout a rukama důkladně vymačkáme veškerou tekutinu. Důkladně vyždímaný špenát rozmixujeme najemno, měl by mít konzistenci pyré.
- Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Rovnou si ještě jeden papír ustřihneme a odložíme stranou, později ho budeme potřebovat. Oddělíme bílky od žloutků, bílky osolíme a vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky přidáme ke špenátu, osolíme a opepříme. Do sněhu opatrně stěrkou vmícháme mouku – pracujeme pomalu a opatrně, aby hmota zůstala nadýchaná. Pokud by sníh spadl, roláda by po upečení ztvrdla a nešla by srolovat. Poté do sněhové hmoty přidáme špenát rozmíchaný se žloutky a krouživými pohyby ho zapracujeme do těsta.
- Na připravený plech nalijeme těsto, rovnoměrně jej rozetřeme, nejlépe dortovou špachtlí. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Upečené těsto by mělo být na dotyk pružné.
Krém
- Lučinu vyšleháme se smetanou do hladkého krému a přidáme koření.
- Na vychladlé upečené těsto natřeme slaný krém, poklademe šunkou, zabalíme a dáme do lednice.
Plněné rajče
- Rajče vydlabeme a osolíme. Do spodní části rajčete dáme šunku, plesnivý sýr a trochu nastrouhaného eidamu, rozklepneme dovnitř vejce, posypeme sýrem.
- Pokapeme olejem a pečeme na 160° 10–15 minut.
Autor receptu: Aneta Miškovičová