Suroviny
- čočka (hnědá nebo zelená) 1 a 1/2 hrnku
- voda 4 hrnky
- bobkový list 1
- cibule 1 hrnek
- mrkev 1 hrnek
- houby 3 hrnky
- česnek 4 stroužky
- uzená paprika 6 ML
- tymián 3 ML
- oregano 3 ML
- rajčatové pyré 2 PL
- himalájská sůl 4 ML
- ovesné vločky (bezlepkové) 1 hrnek
- cizrnová mouka 1/2 hrnku
- petrželka 1/4 hrnku
Glazura
- rajčatové pyré 1/4 hrnku
- javorový sirup 2 PL
- citronová šťáva 1 PL
- voda 1 PL
- česnekový prášek 1/2 ML
- cibulový prášek 1/2 ML
- himalájská sůl 1/4 ML
Zeleninový salát s tahini dresingem
- salátová okurka 3
- cherry rajčata 500 g
- římský salát 1
- řapíkatý celer 2 stonky
- červená kapie 2
- kopr
Dresing
- cibulový prášek 1 ML
- česnekový prášek 1 ML
- citronová šťáva z 1 citronu
- himalájská sůl 2 ML
- sezamová pasta tahini 3 PL
- kokosový ocet 3 PL
Postup
- Předehřejeme troubu na 190 °C a vyložíme formu 24 x 12 cm pečicím papírem. Čočku dáme do jemného sítka a propláchneme studenou vodou. V malém hrnci smícháme čočku, vodu a bobkový list. Přivedeme k varu, poté snížíme na mírný plamen a vaříme 15–20 minut, dokud čočka nezměkne, ale nebude kašovitá.
- Zatímco se čočka vaří, připravíme si zeleninu. Do nepřilnavé pánve rozehřáté na středně vysokou teplotu přidáme cibuli, mrkev a houby a za občasného míchání restujeme 5–6 minut, dokud cibule nezesklovatí. V případě potřeby přidáme trochu vody, abychom zabránili slepení. Přidáme česnek, uzenou papriku, tymián, oregano, rajčatové pyré a himálajskou sůl a vaříme další 1–2 minuty. Sundáme z plotny a dáme stranou. Jakmile je čočka uvařená, vyjmeme bobkový list a čočku přendáme do cedníku, abychom odstranili přebytečnou vodu. Čím více vody můžeme odstranit, tím lépe. Dáme stranou.
- Ovesné vločky přidáme do kuchyňského robotu a mixujeme, dokud nezískáme jemnou strouhanku. Přidáme čočku a uvařenou zeleninu a jemně promícháme, dokud se čočka a zelenina nezačnou mírně rozpadat, ale některé si stále zachovají svůj tvar. V případě potřeby párkrát promícháme stěrkou. Přidáme cizrnovou mouku. Jakmile se směs dobře spojí, přendáme ji do formy a zadní částí stěrky nebo lžíce ji pevně přitlačíme do formy. Čočkovou sekanou přendáme do trouby a pečeme odkrytou 45–50 minut, dokud na okrajích lehce nezhnědne.
- V malé misce smícháme rajčatový protlak, javorový sirup, citronovou šťávu, vodu, česnekový prášek, cibulový prášek a himálajskou sůl. Vyšleháme do hladka a pak polevou potřeme vršek sekané po cca 20 minutách pečení. Pečeme dalších 25–30 minut.
- Vyjmeme z trouby a před vyjmutím a nakrájením necháme minimálně 10–15 minut vychladnout. Ihned podáváme s nasekanou petrželkou navrchu. Nebo po vychladnutí skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 5 dnů.
Zeleninový salát s tahini dresingem
- Zeleninu nakrájjíme najemno, promícháme.
- Zalijeme do hladka rozmíchanými ingrediencemi na dip.
Autor receptu: Tommy Rocky Morava a Zlatka Moravová