Suroviny
- hovězí maso 1 kg
- jehněčí maso 300 g
- rýže 5 porcí
- sušené meruňky hrst
- sušené rozinky 1/2 hrsti
- máslo 2 palce
- cibule 1
- jablka 1/2
- směs koření (na plov) 3/4 balení
- šafrán
- vývar
- česnek
- smetana
- sůl
Postup
- Hodíme šafrán do horké vody, aby pustil barvu. Maso nakrájíme a orestujeme. Přidáme na velké kusy nakrájenou cibuli a jablka, zalejeme vývarem, aby maso nebylo ponořeno. Přidáme palec másla a dáme péct do trouby na 180 °C, pečeme alespoň tři hodiny, čím déle, tím lepe. Dle potřeby doléváme vývar nebo vodu.
- Rýži zalejeme šafránovou vodou a přidáme palec másla, vaříme doměkka. Ráží a hotové maso smícháme dohromady, společně se sušeným ovocem a berberisem. Zdobíme smetanou a koriandrem podle chuti.
Autor receptu: Martin Čumpelík