Suroviny
- brambory 2 velké
- mrkev 2
- petržel 1
- cibule 1
- česnek
- sušené houby
- sádlo 1 PL
- hladká mouka 1 PL
- hovězí vývar 1 l
- sladká paprika
- majoránka
- chilli papričky
- sůl
- pepř
Postup
- Nakrájíme brambory (kostky 1,5 cm), mrkve, celer a petržel (kostky max 1 cm). Nakrájíme cibuli (mohou být i vetší kusy), česnek na plátky a sušené houby. Vložíme do hrnce a zalijeme vývarem/vodou. Pokud použijeme vodu, přidáme bujon (hovězí, kuřecí, zeleninový).
- Dle chuti přidáme chilli papričku. Osolíme, opepříme. Vše přivedeme k varu a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Na pánvi rozpustíme lžíci sádla a přidáme lžíci hladké mouky. Mouku za stálého míchání smažíme, a když začne hnědnout, zaprášíme lehce sladkou paprikou. Promícháme a rychle zchladíme vodou, aby paprika nezhořkla.
- Směs zhoustne a máme jíšku. Pokud už je zelenina měkká, zamícháme do ní jíšku, posypeme majoránkou a přivedeme k varu. Po cca 5 minutách varu by se měla na polévce tvořit mastná oka s majoránkou. Dochutíme solí, pepřem a na talíři zdobíme čerstvou petrželí.
Autor receptu: Martin Vavřinka