Suroviny
- žlutá cibule 60 g
- máslo 30 g
- slunečnicový olej 4 PL
- hladká mouka 1 PL
- bílé víno 20 ml
- hovězí vývar 300 ml
- tymián 1 PL
- černý pepř celý 2 PL
- vepřová panenka 900 g
- dijonská hořčice 1 PL
- smetana 200 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
Nakrájíme cibuli najemno, v hrnci si rozpálíme máslo a dvě lžíce slunečnicového oleje, jakmile bude rozpáleno, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme na mírném ohni zhruba 4 minuty. Poté přisypeme mouku a vytvoříme světlou jíšku, restujeme zhruba 2 až 3 minuty.
Poté nalijeme víno a 30 sekund ponecháme, poté přilijeme vývar, dáme tymián a černý pepř, promícháme, přiklopíme pokličkou a na mírný stupeň vaříme zhruba 18 minut.
Panenku omyjeme, osušíme, očistíme od blan, osolíme, opepříme a potřeme dijonskou hořčicí. Předehřejeme troubu na 170 až 175 °C. Mezitím na pánev nalijeme dvě lžíce slunečnicového oleje, rozpálíme na mírný stupeň a vložíme panenku, restujeme 3 až 4 minuty z každé strany. Poté i se šťávou přendáme do pekáče do předehřáté trouby a pečeme zhruba 12 až 13 minut. Poté vyndáme a zabalíme na 6 až 7 minut do alobalu, aby poté po nakrájení nepouštěla šťávu.
Dokončíme omáčku, přilijeme smetanu, osolíme a 4 až 5 minut vaříme, poté pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladka. Vybalíme panenku, nakrájíme a s omáčkou podáváme s uvařeným bramborem.
Autor receptu: Pavel Dorotka