Bešamelová omáčka
- plnotučné mléko 800 ml
- Máslo 100 g
- hladká mouka 80 g
- žlutá cibule 1
- bobkový list 3
- hřebíček 8
- muškátový oříšek
Masové ragú
- mleté hovězí maso 500 g
- mleté vepřové maso 300 g
- olivový olej 60 ml
- celer 1,5 cm plátek
- pasírovaná rajčata 2 konzervy
- suché červené víno 500 ml
- česnek 2 stroužky
- cibule 1
- mrkev 3
Postup
- Nejprve si v hrnci připravíme masové ragú. Osmahneme si na olivovém oleji a na másle cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme mleté maso, okořeníme a dusíme cca půl hodiny. Mezitím si nastrouháme najemno mrkve a celer.
- Poté maso zalijeme červeným vínem a dusíme cca půl hodiny, než se víno vyvaří. Přidáme nastrouhanou mrkev a celer a dusíme další půl hodiny.
- Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku. Vytáhneme si 2 menší hrnce, do jednoho si dáme máslo a nachystanou hladkou mouku na jíšku a do druhého si dáme 1 celou cibuli, do které si zamícháme hřebíčky, přidáme bobkové listy, mléko a 5 minut povaříme.
- V druhém hrnci si uděláme jíšku a nalijeme do něj přes sítko směs z prvního hrnce. Vaříme za stálého míchání, dokud omáčka nezesklovatí a nezhoustne. Nakonec přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek.
- Poté do ragú přidáme pasírovaná rajčata a vaříme 10 minut.
- Předehřejeme si troubu na 180 °C a začneme si vrstvit do hlubokého plechu nebo zapékací misky na lasagne bešamelovou omáčku, pak lasagne, pak opět ragú, bešamelovou omáčku, lasagne atd.
- Až budeme mít poslední vrstvu, tak navrch nastrouháme goudu a parmazán a dáme péct do trouby zhruba na 30 minut.
Autor receptu: Alena Karkošová