Suroviny
- hladká mouka 2-3 PL
- vývar (nebo voda)
- máslo 1 PL
- brambory
- sušené houby
- smetana
- ocet 2 PL
- cukr 2 PL
- bobkový list
- nové koření
- vejce
- kmín
- olej
- kopr
- sůl
- pepř
Postup
- V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla a přidáme ještě trochu oleje, aby bylo celé dno pokryté tukem. Máslo zaprášíme 2–3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chceme mít polévku hustou, jíšku stále mícháme a restujeme, než začne vonět a směs lehce zhnědne.
- Do rozpálené jíšky přilijeme vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšleháme. Houby předem v rozpálené pánvi orestujeme, a až potom je přidáme do polévky. Do směsi přidáme nakrájené brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření.
- Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10–15 minut. Vyndáme bobkový list a nové koření. Do polévky přilijeme tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila.
- Osolíme, opepříme, přidáme kopr, dochutíme cukrem a octem.
Autor receptu: Michaela Burianová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!