Suroviny
- česnek 2 stroužky
- kuřecí vývar 1 l
- Máslo 2 PL
- cibule 1
- rýže arborio 400 g
- sýr pecorino 100 g
- tymián 3 snítky
- bílé suché víno 100 ml
- vepřová panenka
- sůl
- pepř
Postup
- Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky, v pánvi rozpustíme máslo, přidáme celé stroužky, dýni a opečeme. Přidáme šálek vody, snítky tymiánu a necháme podusit do měkka. Měkkou dýni přendáme do vyšší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujeme.
- Do velké pánve nakrájíme najemno cibuli, přidáme olivový olej a osmahneme, dokud nezměkne. Přidáme rýži, osmahneme a po první sběračce vývaru přidáme bílé víno. Necháme vyvařit alkohol a opět po sběračkách přidáváme vývar, dokud rýže nezměkne. Po změknutí přidáme dýňovou kaši a najemno nastrouhaný sýr.
- Počkáme, až se vše spojí, a rizoto dochutíme solí a čerstvým tymiánem. Vepřovou panenku si nakrájíme na špalíčky o výšce cca 4 cm, opepříme a dáme na gril, musí se zatáhnout ze všech stran. Po několika minutách vyjmeme panenku z grilu, vložíme do nádoby a osolíme. Panenku necháme několik minut odstát v teple.
Autor receptu: Tereza Poledníková