Suroviny
- kančí kotleta 1 kg
- mrkev 3
- petržel 1
- celer 1/4 menší bulvy
- šalotka 3
- česnek 2 stroužky
- červené víno 200 ml
- rajský protlak 3 PL
- sójová omáčka 2 PL
- zeleninový vývar 300 ml
- bobkový list 3
- brambory grenaille
- petržel kudrnka
- olivový olej
- barevná paprika
- sůl
- pepř
Postup
- Kančí kotletu nakrájíme den předem na větší kusy, potřeme olivovým olejem, osolíme, opeříme, posypeme sušeným česnekem, cibulí a dáme přes noc do lednice.
- Na pánvi necháme maso (nakrájené na větší kusy, cca 5 x 5 cm) zprudka zatáhnout. Na stejné pánvi pak na másle opékáme na malé kostičky nakrájenou zeleninu, kterou osolíme a opepříme. Čtvrtinu opečené zeleniny si necháme bokem v misce, do zbytku přidáme červené víno, rajský protlak, vývar a dvě lžíce sójové omáčky, 3 kusy bobkového listu.
- Omáčku promícháme, přelijeme do pomalého hrnce, nahoru poklademe kusy opečeného masa a zapneme hrnec (možné dělat i v troubě na nízkou teplotu okolo 120 °C). Teploměrem kontrolujeme maso, až uvnitř dosáhne 55 °C, vyndáme ho a omáčku necháme v hrnci probublávat další hodinu. Poté omáčku rozmixujeme dohladka, můžeme zjemnit trochou másla.
- Napůl uvařené nové brambory/grenaille v osolené vodě vytáhneme, rozpůlíme, okořeníme směsí rozpuštěného másla a oblíbeného koření, dáme péct do horkovzdušné fritézy/trouby na 15–20 minut.
- Maso podáváme na omáčce, vedle přidáme lžíci opečené zeleniny, jako přílohu pečené brambory a ozdobíme nasekanou petrželí.
Autor receptu: Petra Juranová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!