Vývar
- hovězí maso na polévku
- kořenová zelenina
- jarní cibulka
- nové koření
- bobkový list
- máslo 2 PL
- cibule
- sůl
- pepř
Drobení
- hrubá mouka (podle potřeby)
- vejce 1
- sůl špetka
Postup
- Do hrnce si založíme vývar. Přidáme maso, cibuli, mrkev, kořenovou petržel, celer, nové koření, bobkový list, sůl a pepř.
- Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Až voda dosáhne bodu varu, plamen zmírníme a necháme vařit zhruba 90 minut.
Drobení
- Do hromádky hrubé mouky uděláme důlek, do něj vyklepneme vejce a přidáme špetku soli a vidličkou zapracujeme vejce. Přidáváme mouku do té doby, dokud nám nevznikne ne moc tuhá koule. Tu necháme proschnout, aby se dala hezky nastrouhat do polévky.
- Chvilku předtím, než je vývar hotov, rozpustíme v hrnci máslo. Na něj hodíme mrkev na kolečka, mrkev nastrouhanou, mrkev celou (nějakou menší či přepůlenou), jarní cibulku na kolečka a sůl. Zeleninu si orestujeme, podlijeme vodou a chvilku dusíme. Zalijeme hotovým přecezeným vývarem.
- Jakmile polévka bublá, přidáme nastrouhané drobení. Když je na skus dobré, přidáme čerstvou petrželku na ozdobu a můžeme podávat.
Autor receptu: Petra Vránová