Suroviny
- hovězí kosti 500 g
- hovězí ořez 500 g
- mrkev 100 g
- kořenová petržel 100 g
- řapíkatý celer 100 g
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- sůl
- pepř
Domácí nudle
- hrubá mouka 260 g
- vejce 2
- voda 2 PL
Játrové knedlíčky
Postup
- Na plech dáme hovězí kosti a hovězí ořezky, osolíme a lehce pokapeme olejem. Dáme do trouby vyhřáté na 220–240 °C na 30–40 minut. Poté to vyndáme a maso obrátíme, dáme zpátky do trouby na 20 minut, mělo by to mít zlatavou, lehce nahnědlou barvu.
- Tuk z plechu slejeme a přípečky přidáme ke kostem do hrnce. Na plech dáme mrkev, petržel, cibuli a česnek. Nic neloupeme, stačí umýt. Dáme do trouby na 30 minut (nesmí se to spálit)! Poté to přidáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přihodíme řapíkatý celer, jarní cibulku a hladkolistou petržel. Poté přidáme bobkový list, celý pepř a nové koření.
- Koření přidáváme, až sesbíráme pěnu. Během vaření sbíráme pěnu, odpařený obsah doléváme studenou vodou, v žádném případě to nemícháme a nedáváme poklici. Vaříme na mírném ohni 8–16 hodin. Odstátý vývar přecedíme přes cedník nebo plátýnko.
Domácí nudle
- Dáme si hrubou mouku do misky, uděláme doprostřed důlek, dáme dvě vejce a od prostředka mícháme, poté přidáme vodu podle potřeby a vypracujeme těsto.
- To vyválíme na velmi tenký plát, který pak přeřežeme na několik širokých plátků a krájíme tenké nudle.
Játrové knedlíčky
- Pomeleme játra, přidáme vejce, strouhanku, petrželku, sůl, pepř a zamícháme. Nachystáme si hrnec s osolenou vodou, přivedeme k varu a přes sítko děláme knedlíčky.
- Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Poté je scedíme a můžeme podávat.
Autor receptu: Adéla Kokindová