Suroviny
- cibule 1,4 kg
- extra virgin olivový olej 4 PL
- Máslo 2 PL
- cukr 1 ML
- česnek 2 stroužky
- hovězí vývar 8 šálků
- vermut 1/2 šálku
- bobkový list 2
- tymián 1 PL
- čerstvě mletý černý pepř 1/2 ML
- brandy 2 PL
- francouzská bageta 8 plátků
- Gruyère 1 a 1/2 šálku
- sůl
Postup
- Odebereme slupku a nakrájíme cibuli na tenké plátky od kořene ke stonku. Celkem by mělo být asi 10 šálků nakrájené cibule. Začneme karamelizovat cibuli s olivovým olejem a máslem. V hrnci s tlustým dnem o objemu 5 až 6 litrů zahřejeme 3 lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidáme cibuli a promícháme, aby se obalila olivovým olejem. Vaříme cibuli a často mícháme, dokud nezměkne, asi 15 až 20 minut.
- Zvýšíme teplotu na středně vysokou. Přidáme zbývající lžíci olivového oleje a máslo, vaříme za stálého míchání, dokud cibule začnou hnědnout, asi 20 až 40 minut. Doba vaření se bude lišit v závislosti na hrnci, sporáku a cibuli.
- Nakrájené cibule odpočívající posypeme cukrem, dokončíme karamelizaci a přidáme česnek. Posypeme cukrem (aby se pomohlo s karamelizací) a 1 lžičkou soli. Pokračujeme ve vaření, dokud cibule nejsou dobře zhnědlé, asi 10 až 15 minut. Přidáme rozmačkaný česnek a vaříme ještě minutu.
- Přidáme víno nebo vermut do hrnce a stíráme zhnědlé kousky na dně a na stranách hrnce, čímž odstraňujeme navařený povlak. Přidáme vývar, bobkové listy a tymián. Přivedeme k varu, přikryjeme hrnec a snížíme teplotu na udržení mírného varu. Vaříme asi 30 minut. Osolíme podle chuti a přidáme čerstvě namletý černý pepř. Vyhodíme bobkové listy, přidáme brandy (volitelné).
- Opečeme plátky francouzského chleba: Během vaření polévky si připravíme plech a vyložíme ho pečicím papírem nebo alobalem. Předehřejeme troubu na 230 °C s plechem v horní třetině trouby. Připravíme si plátky francouzského chleba a vložíme je do trouby a opékáme, dokud lehce nezhnědnou, asi 5 až 7 minut. Poté vyndáme z trouby. Plátky francouzského chleba odpočívající na pečicím plechu otočíme je a posypeme strouhaným sýrem Gruyère a Parmezánem. Vrátíme je do trouby, když se blíží čas podávání, a pečeme, dokud se sýr nezačne bublat a lehce hnědnout.
Podávání
- Na podávání přendáme polévku do misky a na každou misku přidáme jeden sýrový toast.
- Alternativně můžeme použít jednotlivé misky, které jsou odolné pro pečení v troubě, nebo jednu velkou zapékací misku. Polévku nalijeme do misek nebo zapékací misky. Přikryjeme toasty a posypeme je sýrem. Dáme je do grilu na 10 minut při 175 °C, nebo dokud se sýr nezačne bublat a lehce hnědnout.
Autor receptu: Tomáš Švacho