Krém
- plnotučné mléko 4 sklenice
- vejce 4
- máslo 1/2
- hladká mouka 5 PL
- cukr krupice 1 sklenice
- vanilkový cukr 2 ML
- kukuřičný škrob 2 ML
- kondenzované mléko 2 PL
Těsto
- voda 1 sklenice
- sůl špetka
- máslo 125 g
- hladká mouka 1 sklenice
- vejce 7
Postup
Krém
- Čtyři sklenice mléka dáme do hrnce a dáme vařit. Sklenice cukru + 4 vejce vyšleháme a přidáme 2 čajové lžíce vanilkového cukru, přidáme pět lžic mouky + 2 lžíce škrobu. Do toho přidáme 150 ml mléka. Celou směs vyšleháme a přidáme do hrnce s mlékem.
- Za stálého míchání vaříme až do bublání. Krém zakryjeme fólii a necháme vystydnout. Poté do teplého krému přidáme půlku másla a dvě lžíce kondenzovaného mléka. To celé rozmixujeme.
Těsto
- Sklenice vody, špetka soli, 125 g másla – to vše dáme do hrnce a počkáme až máslo roztaje. Poté přidáme sklenici mouky a smažíme v hrnci za stálého míchání, dokud těsto není husté. Pote vyndáme a dáme do jiné misky a postupně přidáváme 7 vajec a přitom mícháme.
- Těsto dáme do vytlačovacího sáčku a vymačkáme na pečící papír, dáme do trouby na 200 °C. Jakmile mají eclairy žlutou barvu, tak snížíme teplotu na 170 °C a necháme ještě na 15 minut. Záleží na troubě. Hotové eclairy naplníme krémem.
Autor receptu: Tigran Hovakimyan
Podívejte se na třetí díl Česko na grilu: