Paštika
- kuřecí játra 500 g
- máslo 250 g
- cibule 1
- tymián 1 ML
- sušená petrželka 1 ML
- nové koření (mleté) 1/2 ML
- mletý kmín 1/2 ML
- sušený česnek 1/2 ML
- smetana na vaření 2 PL
- sůl
- pepř
Chutney
- jablko 1
- třtinový cukr 1/2 hrnku
- zázvor 1 ML
- nové koření (mleté) 1 ML
- skořice (mleté) 1 ML
- hřebíček (mletý) 1 ML
- brusinky 500 ml
- vinný ocet (červený) 1/2 hrnku
- voda 1/2 hrnku
Bagetky
- sušené droždí 1,5 ML
- hladká mouka 4,5 hrnku
- voda 1,5 hrnky
- sůl 1,5 ML
- olivový olej 1,5 PL
- sůl 1,5 špetky
Postup
Paštika
- Kuřecí játra očistíme, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve velké pánvi rozpustíme dvě lžíce másla, přidáme bylinky a koření a játra zprudka osmahneme ze všech stran. V polovině restování přidáme cibuli a společně restujeme dozlatova.
- Jakmile jsou játra hotová, přilejeme smetanu, odstavíme a necháme pouze prohřát mimo plotýnku. Vše ještě horké rozmixujeme na hrubou kaši. Poté postupně přidáváme máslo (po malých částech, jinak se s játry nespojí) a rozmixujeme.
- Jakmile máme hotovo, paštiku ještě přepasírujeme přes cedník, aby byla hladká. Pak přelijeme do misek a necháme ztuhnout a vychladit.
Chutney
- Jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi přivedeme k varu vodu s cukrem. Stáhneme teplotu a do vody vsypeme všechny zbylé ingredience.
- Přivedeme zpět k varu a zvolna vaříme dalších 15 minut nebo dokud jablka nezkřehnou. Poté slijeme přebytek tekutiny a chutney rozmixujeme a necháme vychladnout. Podáváme při pokojové teplotě.
Bagetky
- Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek a necháme vykynout. Mouku smícháme se solí, přilijeme kvásek a olej a zpracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem – zhruba hodinu.
- Pak vytvoříme na pomoučněném plechu čtyři bagety, opět přikryjeme a necháme kynout další půlhodinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 220 °C. Bagety odkryjeme a na každé uděláme tři šikmé zářezy zhruba do poloviny.
- Otevřeme rozpálenou troubu a na dno vlijeme asi čtvrt hrnku vody, přidáme plech s bagetami a rychle zavřeme, aby pára neunikla. Pečeme asi 20 minut, dokud nezezlátnou.
Autor receptu: Veronika Kolínková