Suroviny
- cizrna 400 g
- jedlá soda 1/2 ML
- tahini 1/2 hrnku
- citrony 1
- česnek 1 stroužek
- mletý kmín 1/2 ML
- sůl 1/2 PL
- olivový olej
- voda
Postup
- Na hummus můžeme použít jak cizrnu konzervovanou, tak sušenou. Sušenou vaříme, konzervovanou však hned na počátku povaříme taky – díky tomu dosáhneme jemné konzistence hummusu. Konzervovanou cizrnu povaříme 20 minut ve vodě, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody. Následně cizrnu slijeme a půl minuty proléváme studenou vodou.
- Do mixéru vymačkáme citronovou šťávu a přidáme česnek, rozmixujeme do jemná a necháme přibližně 10 minut naležet. Přidáme tahini, mixujeme, podle hustoty můžeme přidat 2–3 lžíce ledové vody, přidáme cizrnu, kmín, olivový olej (podle libosti, klidně i několik lžic). Mixujeme, abychom dosáhli jemné konzistence.
- Pokud je potřeba, při mixování ještě přidáváme ledovou vodu. Servírujeme se zeleninou nakrájenou na špalíčky – např. mrkev, řapíkatý celer, bílá ředkev, okurka, kedluben. Výborný je hummus také s pita chlebem.
Autor receptu: Eva Čerešňáková