Suroviny
- cibule 500 g
- hovězí vývar 1 l
- hladká mouka 4 PL
- bobkový list 2
- tymián
- bílé suché víno 150 ml
- olivový olej
- Máslo 2 PL
- sýr strouhaný (min. 45% tuku)
- bageta
- sůl
- pepř
Postup
- V hrnci si rozpustíme 1 lžíci másla a přidáme olivový olej. Cibuli si nakrájíme na tenké půlměsíce, která necháme v hrnci pomalu změknout cca 20 minut. Cibuli zaprášíme moukou a necháme to orestovat. Přilijeme malé množství vývaru, až se objeví var, přilijeme bílé víno a necháme vyvařit alkohol.
- Po vyvaření alkoholu přidáme zbytek vývaru, bobkový list a několik snítek tymiánu (podle chuti). Polévku osolíme, lehce připepříme a necháme vařit cca 30 minut. V troubě si opečeme na plátky nakrájenou bagetu, najemno si nastrouháme sýr.
- Polévku nalijeme do misky, navrch položíme bagetu, posypeme sýrem a necháme v troubě zapéct při 120 °C.
Autor receptu: Tereza Poledníková