Suroviny
- Olivový olej 2 lžíce
- Cibule 2 ks
- řapíkatý celer 2 stonky
- velká mrkev 1 ks
- hovězí mleté maso 400 g
- rajčatová passata 680 g
- rigatoni 400 g
Na bešamelovou omáčku
- Máslo 50 g
- hladká mouka 50 g
- Mléko 2 hrnky
- parmazán 200 g
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli, celer a mrkev a vařte, až bude vše měkké. Potom přidejte mleté maso a restujte, dokud nezhnědne. Přidejte rajčatovou passatu, snižte teplotu a nechte pobublávat nejméně 1 hodinu.
- Ve vařící vodě uvařte těstoviny „al dente“. Nechte okapat a dejte stranou.
- V kastrolku rozehřejte máslo na střední teplotě, přidejte mouku a míchejte, aby se vše spojilo. Postupně přidávejte mléko za stálého míchání a šlehání, aby se neutvořily žmolky. Na mírném ohni vařte, dokud směs nezačne bublat a nezhoustne.
- Smíchejte uvařené těstoviny s masem, bešamelovou omáčkou a nastrouhaným sýrem. Dochuťte solí a pepřem.
- Směs dejte do vymazané zapékací mísy a pečte v předehřáté troubě na 190 °C 45 minut.