Suroviny
- cibule 1 ks
- olivový olej 5 lžic
- krůtí maso 500 g
- uzeniny (např. párky s vysokým obsahem masa) 200 g
- nakládané okurky 100 g
- anglická slanina 100 g
- vejce natvrdo 3 ks
- plnotučná hořčice 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl
- pepř
- máslo 30 g
- jasmínová rýže 180 g / 200 ml
- olivový olej 3 lžíce
Z ptáčků zůstala kombinace surovin, ale hotové jídlo má uživatelsky příjemnější podobu. Mně se to líp vaří, jim se to líp jí, spokojenost zaručena.
Postup přípravy
- Začněte rýží. Troubu nastavte na 200 stupňů. Nasypejte rýži do velkého hrnce a zalijte ji hrníčkem a půl vody. Přidejte jednu lžičku soli a 3 lžíce olivového oleje. Za občasného míchání vařte, než se voda odpaří až na hladinu rýže. V tom okamžiku přikryjte hrnec pokličkou (hrnec ani poklička nesmí mít umělohmotná ouška!) a šoupněte to do rozehřáté trouby. Rýži pečte asi 20 minut. Za tu dobu akorát stihnete vypustit ptáčky z hnízda.
- Cibuli, krůtí maso, uzeninu, nakládané okurky a slaninu nakrájejte na nudličky. Ve velkém hrnci rozpalte olej. Přidejte do něj krůtí maso, lehce ho orestujte, přidejte cibuli, párky, slaninu a nechte chvíli opékat, aby slanina pustila tuk. Přidejte okurky a hořčici, osolte to a opepeřete. Poprašte hladkou moukou a promíchejte. Asi minutu restujte, aby se syrová mouka trochu zapražila, pak podlijte obsah pánve 100–200 ml vody, dalších 15 minut nechte vařit a občas promíchejte. Na závěr přidejte na čtvrtky nakrájená uvařená vajíčka. Pro zjemnění v omáčce rozmíchejte kousek studeného másla. Podávejte s právě dopečenou rýží.
- Prima tip: Kopečky rýže tvarujte naběračkou nebo hrnečkem na espresso. Jen ho po každém kopečku vypláchněte studenou vodou, aby šla rýže dobře vyklopit.