Suroviny
- hladká mouka 500 g
- droždí 25 g
- vlažná voda 300 ml
- sušená rajčata v olivovém oleji 60 g
- několik větviček čerstvého oregana
- Olivový olej 2 lžíce
- malá cherry rajčata 350 g
- hrubá mořská sůl 0,5 - 1 lžíce
Postup přípravy
- V míse smíchejte vlažnou vodu, 2 lžíce oleje ze sušených rajčat a droždí. Postupně přisypávejte mouku, míchejte, až vznikne hladké těsto.
- Těsto na hodně pomoučeném povrchu hněťte a natahujte. Potom vpracujte do těsta sušená rajčata (těsto začne být lepkavé a roztřepené, ale přesto nepřidávejte mouku) a vytvarujte ho do tvaru koule. Dejte je do naolejované mísy a překryjte fólií nebo utěrkou. Nechte těsto na teplém místě asi 30-40 minut vykynout, dokud objem nebude asi dvojnásobný.
- Těsto proklepejte a vmíchejte do něj 1 lžíci lístků oregana. Dejte těsto do pečicí formy vymazané olejem (30x23 cm). Do těsta vtlačte kolem dokola důlky vašimi prsty. Malá oválná rajčátka rozřízněte na poloviny a vtlačte je do důlků v těstě. Volně přikryjte těsto naolejovanou fólií a nechte je 15-30 minut na teplém místě, zatímco se rozehřívá trouba.
- Rozehřejte troubu na 230°C. Sundejte s těsta fólii. Focacciu pokapejte olejem a pečte ji asi 30 minut, dokud nebude hnědá a propečená. Posypte ji hrubou solí. Před podáváním ji nechte vychladnout na mřížce.