Suroviny
- vepřový bůček 1 kg
- vepřové plecko 500 g
- cibule 2
- sádlo
- mletá sladká paprika
- sůl
Lokše
Postup přípravy
1. Vepřové maso si nakrájíme na větší kusy. Na omastku si v hlubším větším kastrolu orestujeme dozlatova nakrájenou cibuli a na ní opečeme ze všech stran maso. Osolíme a zasypeme červenou paprikou – nešetříme. Dobře promícháme a přikryjeme poklicí.
Vodou nepodléváme, děláme na mírném ohni. Maso pustí vlastní šťávu a tuk a napůl se praží a napůl dusí. Když je měkké, podáváme ho s nasucho opečenými plackami.
Lokše
- Uvařené, oloupané brambory rozmačkáme na bramborovou kaši, kterou necháme vychladnout.Do brambor vmícháme hladkou mouku a vypracujeme hladké těsto, které zpracujeme do tvaru válečku.
- Z něj krájíme stejné dílky, které vyválíme na pomoučeném podkladu na placky silné maximálně půl centimetru. Lokše pečeme nasucho bez omastku na plotýnce z obou stran. Podáváme k masu.
Autor receptu: Marie Říhová