Suroviny
- česnek 4–5 palic
- zeleninový vývar 1 litr
- brambory (vetší) 2–3 ks
- cibule (větší) 1 ks
- bílé víno 100 ml
- smetana 150 ml
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- dýňový olej (nemusí být)
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C a hlavy česneku rozřízněte v půli. Ty vyskládejte do pečicí formy nebo na pekáč, osolte a zakápněte olivovým olejem. Je potřeba česnek při pečení čas od času zkontrolovat, aby se nepřipálil, můžete do pekáče přidat trošku vývaru nebo vody. Důležité je znát sílu česneku, jednou vám do polévky stačí 3 hlavy a jindy můžete přidat až 7 palic a pořád nic.
- Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na kapce olivového oleje. Přidejte bílé víno a nechte odpařit všechen alkohol v něm obsažený. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, zalijte vývarem a nechte povařit, dokud nezměknou. Díky nim bude polévka zahuštěná a není tak potřeba používat mouku.
- Česnek vytáhněte z trouby a vyloupejte ho ze slupky. Dejte česnek do polévky a společně s bramborami rozmixujte ponorným mixérem. Lepší je přidávat česnek po částech, aby nebyla polévka moc česneková. Přece jen vůně a chuť pečeného česneku je výrazná. Zalijte smetanou, která polévku krásně zjemní a přidá další chuť. Nakonec je třeba polévku dochutit solí a pepřem.
- Při servírování polévku zakápněte dýňovým olejem, ale není to nutné. A je spoustu dalších možností, jak polévku na závěr doladit k dokonalosti. Můžete přidat orestované mandlové lupínky, petrželové pesto nebo jen kapku olivového oleje.
Vyzkoušejte také klasickou česnečku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá domácí česnečka s bramborem