Suroviny
- lilek 2 ks
- cuketa (male) 200 g
- rostlinný olej 3–4 lžíce
- zázvor (nastrouhaný) 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zelené chilli papričky (najemno nasekaná) 1–2 ks
- fenyklová semínka 2 lžičky
- římský kmín 1 lžička
- semínka koriandru (namletá) 1 lžíci
- kurkuma (mletá) 1/2 lžičky
- drcená rajčata 1 konzerva
- koriandr (nasekaný) 1 hrst
- máta (nasekaná) 1 hrst
Při podávání
- rýže (nebo naan chléb)
Postup přípravy
- Odřízněte stonky lilků, a pak je podélně rozřízněte na 6–8 klínů. Cuketky rozkrojte na půl. Všechnu zeleninu dejte s trochou soli do velkého cedníku asi na 20 minut.
- Lilky a cukety krátce osprchujte. Dejte je na pekáč, otevřenou stranou nahoru, potřete olejem a grilujte, asi 10 minut, dokud nezhnědnou. Obraťte je a grilujte dalších pár minut.
- Mezitím v hmoždíři smíchejte zázvor, česnek a chilli s 3 lžícemi vody a vše paličkou roztlučte a smíchejte na pastu nebo jenom smíchejte v misce.
- Zbývající olej rozehřejte na pánvi, přidejte fenyklová a kmínová semínka. Až začnou prskat, přidejte zázvorovou pastu a opékejte dalších pár minut. Přidejte koriandrová semínka a kurkumu, opékejte 1 minutu, pak přidejte rajčata a bohatě ochuťte solí a černým pepřem. Přiklopte a nechte pobublávat, dokud se směs nezredukuje a trochu nezhoustne. Přidejte trochu vody, když zhoustne příliš. Vmíchejte čerstvé bylinky.
- Rozdělte opečenou zeleninu na ohřáté servírovací talíře a přelijte přes ni horkou omáčku. Podávejte s rýží nebo naan chlebem.