Suroviny
- vepřová kolen 5
- nakládané cibulky
- česnek
- koření nové
- bobkový list
- sůl
- pepř
- olej
- jablko 1 kg
- med
- červené víno
Postup přípravy
Kolena nejprve očistíme. Poté nasolíme a očesnekujeme a spolu s cibulí, novým kořením a bobkovým listem vaříme asi 2 až 2,5 hodiny. Vytáhneme, necháme okapat a vložíme na plech. Mírně podlijeme olejem a pečeme v troubě přibližně na 180 °C. Během pečení podléváme. Pečeme minimálně další hodinu. Cílem je zcela měkké maso. Během pečení potíráme směsí z medu, česneku a koření.
Asi 30 minut před dopečením vložíme na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka a pečeme společně. Chutě se propojí. Po dopečení kolena vyjmeme a zbylou šťávu scedíme. Přidáme červené víno a ještě povaříme. Omáčka poslouží jako ozdoba či podklad pod kolena.
K tomuto masu podáváme pečivo, hořčici, jablka s křenem, kysané zelí nebo domácí nakládané okurky.
Hlavní chod
Pečená vepřová kolena na jablkách a medu
Ingredience:
- 5 zadních vepřových kolen
- cibule
- česnek
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- pepř
- olej
- 1 kg jablek
- med
- červené víno