Suroviny
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 1/4 hrnku
- brokolice 1 hlávka
- chilli
- sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
- citronová kůra 1 1/2 lžičky
- citronová šťáva 2–3 lžíce
Postup přípravy
- Oloupané stroužky česneku nakrájejte na velmi tenké plátky. V malé pánvi rozehřejte olivový olej a česnekové plátky na něm pomalu na mírném ohni restujte dozlatova. Trvá to asi 3 minuty. Plátky česneku vyjměte z pánve a schovejte stranou. Česnekový olej nechte zchladnout do pokojové teploty.
- Zatímco olej chladne, předehřejte troubu na 250 stupňů. Brokolici rozdělte na malé růžičky pomocí menšího ostrého nože. Menší kousky jsou lepší, opečou se pěkně dokřupava.
- Růžičky řádně promasírujte s vychladlým česnekovým olejem a poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Ochuťte solí a dejte do trouby péct asi na 15 minut, až budou opečené dokřupava a dozlatova.
- Upečenou brokolici dochuťte pepřem, chilli vločkami podle chuti a na závěr zasypte česnekovými plátky, citronovou kůrou a vše zakapejte citronovou šťávou.