Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečená křupavá brokolice s česnekem a citronem
Je to skoro neuvěřitelné, ale když brokolici místo vaření či dušení strčíte do trouby, stane se malý zázrak. Zelené růžičky získají pečením úplně jinou chuť, než jak ji znáte. Brokolice má téměř oříškovou příchuť, křupavé kousky k dokonalosti dotáhne česnek a svěží citron. To vážně stojí za zkoušku!
do 30 minut
2 porce
Suroviny (2 porce)
- Česnek 4 stroužky
- Olivový olej 1/4 hrnku
- Brokolice 1 hlávka
- drcené chilli vločky
- Sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- Citronová kůra 1 1/2 lžičky
- čerstvá citronová šťáva 2–3 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Oloupané stroužky česneku nakrájejte na velmi tenké plátky. V malé pánvi rozehřejte olivový olej a česnekové plátky na něm pomalu na mírném ohni restujte dozlatova. Trvá to asi 3 minuty. Plátky česneku vyjměte z pánve a schovejte stranou. Česnekový olej nechte zchladnout do pokojové teploty.
- Zatímco olej chladne, předehřejte troubu na 250 stupňů. Brokolici rozdělte na malé růžičky pomocí menšího ostrého nože. Menší kousky jsou lepší, opečou se pěkně dokřupava.
- Růžičky řádně promasírujte s vychladlým česnekovým olejem a poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Ochuťte solí a dejte do trouby péct asi na 15 minut, až budou opečené dokřupava a dozlatova.
- Upečenou brokolici dochuťte pepřem, chilli vločkami podle chuti a na závěr zasypte česnekovými plátky, citronovou kůrou a vše zakapejte citronovou šťávou.
Pečená křupavá brokolice s česnekem a citronem, foto: dinnerwasdelicious.com