Na pomerančový karamel
- máslo 100 g
Head
- sůl 1 špetka
Na pomerančový karamel
- pomerančová šťáva 150 ml
Head
- cukr 100 g
Na pomerančový karamel
- citronová kůra 1 dávka
- likér 3 lžíce
- koňak 2 lžíce
Postup přípravy
1
Do mísy proseji mouku a sůl, přidám cukr, vejce, olej, 2 lžíce mléka a prošlehám
Pomalu přilívám další mléko a stále míchám, aby směs zůstala hladká
Potom vliji zbylé mléko, výsledek by měl mít hustotu smetany
2
Rozehřeji pánev, nejlépe o průměru 15 cm
Potřu ji olejem, naliji do ní naběračkou těsto (na jednu palačinku by mělo stačit 2 a půl lžíce těsta) a krouživým pohybem naběračky po dně pánve ho stejnoměrně rozetřu
Když za 15 vteřin palačinka zezlátne, obrátím ji a tak půl minuty opékám po druhé straně, až na ní naskáčou hnědé puchýřky
Takto postupuji u dalších palačinek
Všechny naskládám na sebe
3
Na pomerančový karamel mírně zahřeji hlubokou pánev a za občasného promíchání v ni rozpustím máslo s cukrem
Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvýším plamen
Směs po pěti minutách začne bublat, hnědnout a karamelizovat
Karamel promíchám až v poslední minutě
Hned potom vliji do pánve pomerančovou šťávu, přidám citrusovou kůru a nechám další 3-4 minuty probublávat, aby karamel zhoustl
Přiliju alkohol, par vteřin prohřeji a snížím plamen
4
Do pánve s karamelem namáčím palačinky jednu po druhé a pomocí vidličky v ní každou pěkně vykoupu
Skládám je do šátečku a pokládám na talíř