Suroviny
- hladká mouka 250 g
- droždí 20 g
- cukr krupice 3,5 lžičky
- mléko (vlažné ) 125 ml
- žloutek 2 ks
- sůl 1 špetka
- tuk na pečení 125 g
- bílek 2 ks
Na náplň
- mléko 125 ml
- máslo 1 lžíce
- moučkový cukr 60 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- vlašské ořechy (mleté, předem opražené) 200 g
- med 1 lžíce
Postup přípravy
- Do mísy nasypte mouku, udělejte do ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Posypte cukrem, zalijte trochou vlažného mléka a počkejte, až se začnou na hladině tvořit bublinky. Přidejte žloutky, špetku soli, změklý pokrájený tuk a vypracujte hladké těsto. Propracujte ho na pomoučeném vále do koule a dejte v přikryté míse na půl hodiny do lednice
- Mezitím svařte v rendlíku mléko s máslem a oběma cukry. Když se mléko začne vařit, vsypte do něj ořechy, zamíchejte, vmíchejte med a vypněte. Nechte zchladnout.
- Těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélníkovou placku a rozkrájejte ji na čtverce o hraně 7–10 cm. Na střed rozdělte lžící ořechovovu náplň a spojte kraje tak, aby náplň nevytekla. Cípy těsta naproti sobě přeložte jako šáteček a spojte je. Šátečky rozložte na plech vyložený pečicím papírem s rozestupy několik centimetrů (použijte raději 2 plechy), šátečky potřete prošlehaným bílkem a plechy přesuňte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte, dokud nezrůžoví, trvá to asi 15 minut.