Nakládaná kotleta
- vepřové kotlety (vepřové kotlety s kostí, silné plátky (3–5 cm)) 4 ks (žloutky + ušlehaný sníh)
- sůl 280 g
- cukr krupice 240 g
- voda (vody) 1 l
- jalovec (celý jalovec) 2 lžičky
- černý pepř (celý černý pepř) 1 lžičky
- česnek (celé hlavičky česneku, přepůlené) 2 ks + 4 neoloupané stroužky
- tymián 4 větvičky
- slunečnicový olej 4 lžíce
- máslo 6 lžic
- led (kostky ledu) 2 a 1/2 l
Petrželkové brambory
- brambory (typu A) 1 kg
- hladkolistá petržel velká hrst
- slunečnicová semínka (opražená) 60 ml + 1 lžíce
- strouhaný parmazán 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- citron 1 ks
- olivový olej cca 60 ml
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 1 l vody. Přidejte sůl, cukr krupici, jalovec, černý pepř, přepůlené hlavy česneku a 2 větvičky tymiánu. Jakmile se sůl a cukr zcela rozpustí, stáhněte z ohně a přelijte nálev do mísy s ledem. Za stálého míchání nechte led zcela rozpustit. Do nálevu přidejte kotlety s kostí, mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte 8–12 hodin odležet v lednici.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Naložené kotlety vyndejte z nálevu a dobře je osušte papírovou utěrkou. Ve velké silnostěnné pánvi (vhodné do trouby) rozehřejte na mírném ohni slunečnicový olej a vložte kotlety. Jakmile kotlety začnou hnědnout (3–4 minuty), obraťte je a opečte i z druhé strany do světle hnědé barvy. Poté kotlety otáčejte po zhruba 2 minutách, až získáte z obou stran zlatavě hnědou barvu. Kotlety i s pánví dejte dopéct do předehřáté trouby (14–15 minut), kde je rovněž průběžně otáčejte.
- Opečené kotlety vyndejte z pánve a olej opatrně slijte. Pánev znovu rozehřejte na mírném ohni, přidejte máslo, neoloupané stroužky česneku, zbylé větvičky tymiánu a opečené kotlety, které ihned začněte přelévat rozpuštěným máslem. Vařte až do okamžiku, kdy máslo začne vonět po oříšcích (2–3 minuty). Kotlety zabalte do alobalu a nechte je před podáváním 10–15 minut odpočinout. Podávejte s petrželkovými bramborami.
- Petrželkové brambory: Brambory důkladně vyčistěte kartáčkem a uvařte je v osolené vodě doměkka. Mezitím v mixéru rozmixujte dohladka 60 ml opražených slunečnicových semínek, velkou hrst hladkolisté petrželky, česnek, parmazán a najemno nastrouhanou kůru z citronu (pouze žlutá část). Poté přilijte 60 ml olivového oleje a znovu krátce promixujte. Pokud je pesto příliš suché, přidejte 1–2 lžíce olivového oleje a znovu promixujte. Dochuťte citronovou šťávou z cca ½ citronu, solí a pepřem.
- Uvařené brambory slijte, přepulte, promíchejte je s připraveným pestem, posypejte zbylými slunečnicovými semínky a ihned podávejte.