Suroviny
- vepřová kýta (nakrájená přes vlákno) 600 g / 4 plátky
- vepřové plecko (pomletá nejlépe na ručním strojku s kmínem) 200 g
- mletá sladká paprika
- smetana 100 ml
- sádlo
- vývar
- sůl
Placky
- brambory 1 kg
- mouka 100–120 g
- sůl
- husí sádlo
Postup přípravy
- Plátky masa naklepejte, mleté maso propracujte se solí, paprikou a smetanou. Náplň rozdělte na 8 dílů a na připravené plátky dejte vždy po 2 dílech tak, abyste je mohli stočit směrem doprostřed jako jakési brejle.
- Naháče vložte do sádlem vymazané formy nebo pekáčku těsně vedle sebe, aby se nerozbalovaly. Nejprve je zprudka asi 5 minut zapečte při 250 °C, pak teplotu trouby snižte na 180 °C a za podlévání vývarem upečte doměkka. Během pečení maso obraťte, přelévejte šťávou a podle potřeby dolévejte vývar.
- Připravte si placky: čerstvě uvařené ještě horké brambory rozdrťte válečkem, osolte je a vpracujte do nich tolik mouky, až se dá těsto dobře vyválet. Pečte je na suché pánvi nebo přímo na plotně a hotové omastěte, nejlépe husím sádlem. Podávejte k závitkkům a doplňte čerstvým salátem.