reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Nadýchaný čokoládový dort
Autor: isifa.com Nadýchaný čokoládový dort

Nadýchaný čokoládový dort

Hodnoceno: 83x
Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný čokoládový dort se může stát zlatým hřebem vaší hostiny. Vypadá luxusně a přesně tak i chutná.
do 2 hodin
12-16 porcí

reklama

reklama

Postup

  1. Předehřejte troub na 180°C, u plynové na stupeň 4.
  2. KORPUS: Do mísy nasypte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Vmíchejte cukr. Našlehejte vejce s olejem a mlékem, zalijte hmotou suchou směs a dobře promíchejte. Hmotu nalijte do vyložené dortové formy. Pečte ve středu trouby 1¼ - 1½ hodiny, nebo dokud nebude těsto na dotek uprostřed pevné.
  3. Korpus vyndejte z trouby, vyklopte ho na desku, pečící papír ponechte pod těstem a nechte vychladnout. Převrácení na vrchní stranu pomůže vyrovnat případné vyklenutí, které při pečení vzniklo. Pokud korpus i po vychladnutí hodně kopulovitý, odřízněte vršek.
  4. POLEVA: Smetanu přiveďte do varu. Čokoládu dejte do mísy, přelijte ji horkou smetanou a přidejte vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Můžete použít tyčový mixér, aby se promíchání urychlilo. Směs nechte vychladnout a potom ji dejte do lednice nechat zhoustnout.
  5. ČOKOLÁDA NA ZDOBENÍ: Nalamte čokoládu na kousky a rozpusťte ji buďto v mikrovlnné troubě nebo v hrnci na vodní lázní, aby dosáhla teploty 50°C. Dvě třetiny rozpuštěné čokolády nalijte na žulovou nebo mramorovou desku a rozhrňte ji pomocí špachtle a širokého nože. Špachtlí nahrňte čokoládu zpátky do středu a potom ji znovu rozhrňte do stran.
  6. Rozhrnování a zahrnování opakujte dokud čokoláda nezačne houstnout. To by se mělo stát při teplotě asi 27°C.
  7. Seškrábněte čokoládu z pracovní desky a dejte zpět do mísy se zbylou čokoládou. Teď by čokoláda měla mít 31-32°C, což je pracovní teplota. Pokud bude teplota vyšší, zopakujte ochlazení na pracovní desce, když by byla nižší, velmi pozvolna čokoládu přihřejte.
  8. Abyste mohli udělat hoblinky, nalijte část správně temperované čokolády opět na pracovní desku a rozhrňte ji na co nejtenčí obdélník. Když začne čokoláda tuhnout, zarovnejte okraje obdélníku nožem. Potom se musí pracovat rychle: Na jednom konci dejte špachtli asi 5 cm od okraje čokolády, navrch čokolády přidržte prst a směrem od sebe seškrábněte čokoládovou hoblinu. Kdyby byly hoblinky příliš tuhé, musí se rozvinout, dokud čokoláda zcela neztuhne. Naškrábejte hobliny z celého čokoládového obdélníku. Tenhle proces opakujte ještě 2x-3x, abyste zpracovali celou temperovanou hmotu.
  9. Nožem s dlouhou střenkou rozřízněte horizontálně dortový korpus na 3 části.
  10. Šlehejte ochlazenou polevu dokud nebude lehká a nadýchaná. Částí naplňte díly korpusu. Zbytek naneste na vršek a strany dortu a co nejvíce ji uhlaďte.
  11. Čokoládové nudličky nasypte na pečící papír, pak je nabírejte a lehce přitlačte na strany dortu.
  12. V rukavicích potom vkládejte čokoládové hobliny směrem od krajů ke středu na povrch dortu a trochu je zatlačte do polevy.
  13. Pracujte v kruzích až naplníte i střed, použijte trochu polevy, aby hobliny dobře držely, pokud bude potřeba.

Nadýchaný čokoládový dort Foto: isifa.com

Nadýchaný čokoládový dort Foto: isifa.com

Nadýchaný čokoládový dort, Foto: isifa.com

reklama

Související témata: čokoládový dort , čokoláda , dort , slavnostní dort , Sladké