Na korpus
- hladká mouka (s kypřicím práškem) 175 g
- kakaový prášek 100 g
- jedlá soda 1 špetka
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 350 g
- vejce (velké) 3 ks
- slunečnicový olej 175 ml
- mléko 175 ml
Na polevu
- smetana ke šlehání 450 ml
- hořká čokoláda (nalámaná na kousky) 300 g
- vanilkový extrakt pár kapek
Na zdobení
- hořká čokoláda 400 g
- čokoláda (čokoládové lupínky) 100 g
Postup přípravy
- Předehřejte troub na 180°C, u plynové na stupeň 4.
- KORPUS: Do mísy nasypte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Vmíchejte cukr. Našlehejte vejce s olejem a mlékem, zalijte hmotou suchou směs a dobře promíchejte. Hmotu nalijte do vyložené dortové formy. Pečte ve středu trouby 1¼ - 1½ hodiny, nebo dokud nebude těsto na dotek uprostřed pevné.
- Korpus vyndejte z trouby, vyklopte ho na desku, pečící papír ponechte pod těstem a nechte vychladnout. Převrácení na vrchní stranu pomůže vyrovnat případné vyklenutí, které při pečení vzniklo. Pokud korpus i po vychladnutí hodně kopulovitý, odřízněte vršek.
- POLEVA: Smetanu přiveďte do varu. Čokoládu dejte do mísy, přelijte ji horkou smetanou a přidejte vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Můžete použít tyčový mixér, aby se promíchání urychlilo. Směs nechte vychladnout a potom ji dejte do lednice nechat zhoustnout.
- ČOKOLÁDA NA ZDOBENÍ: Nalamte čokoládu na kousky a rozpusťte ji buďto v mikrovlnné troubě nebo v hrnci na vodní lázní, aby dosáhla teploty 50°C. Dvě třetiny rozpuštěné čokolády nalijte na žulovou nebo mramorovou desku a rozhrňte ji pomocí špachtle a širokého nože. Špachtlí nahrňte čokoládu zpátky do středu a potom ji znovu rozhrňte do stran.
- Rozhrnování a zahrnování opakujte dokud čokoláda nezačne houstnout. To by se mělo stát při teplotě asi 27°C.
- Seškrábněte čokoládu z pracovní desky a dejte zpět do mísy se zbylou čokoládou. Teď by čokoláda měla mít 31-32°C, což je pracovní teplota. Pokud bude teplota vyšší, zopakujte ochlazení na pracovní desce, když by byla nižší, velmi pozvolna čokoládu přihřejte.
- Abyste mohli udělat hoblinky, nalijte část správně temperované čokolády opět na pracovní desku a rozhrňte ji na co nejtenčí obdélník. Když začne čokoláda tuhnout, zarovnejte okraje obdélníku nožem. Potom se musí pracovat rychle: Na jednom konci dejte špachtli asi 5 cm od okraje čokolády, navrch čokolády přidržte prst a směrem od sebe seškrábněte čokoládovou hoblinu. Kdyby byly hoblinky příliš tuhé, musí se rozvinout, dokud čokoláda zcela neztuhne. Naškrábejte hobliny z celého čokoládového obdélníku. Tenhle proces opakujte ještě 2x-3x, abyste zpracovali celou temperovanou hmotu.
- Nožem s dlouhou střenkou rozřízněte horizontálně dortový korpus na 3 části.
- Šlehejte ochlazenou polevu dokud nebude lehká a nadýchaná. Částí naplňte díly korpusu. Zbytek naneste na vršek a strany dortu a co nejvíce ji uhlaďte.
- Čokoládové nudličky nasypte na pečící papír, pak je nabírejte a lehce přitlačte na strany dortu.
- V rukavicích potom vkládejte čokoládové hobliny směrem od krajů ke středu na povrch dortu a trochu je zatlačte do polevy.
- Pracujte v kruzích až naplníte i střed, použijte trochu polevy, aby hobliny dobře držely, pokud bude potřeba.
Vyzkoušejte také čokoládový dort s mořskou solí podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE