Korpus
- hořká čokoláda (nalámaná) 450 g
- máslo (pokrájené) 450 g + na vymazání formy
- třtinový cukr 200 g
- smetana na vaření (12%) 250 ml
- vejce 8 ks
Poleva
- čokoláda na vaření 175 g
- máslo 30 g
- med 2 lžíce
- mléko 3 lžíce
- mořská sůl (Maldon nebo Fleur de sel) 1 lžička
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou otvírací formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (vystřihněte kolo ve velikosti dna formy a proužek o výšce boků).
- V kastrole se silným dnem zahřívejte na mírném plameni smetanu, máslo a cukr do rozpuštění. Přidejte čokoládu a dále míchejte tak dlouho, až bude čokoláda rozpuštěná a směs hladká. Pak odstavte na prkénko.
- Ve velké míse rozšlehejte metlou vejce a za stálého míchání postupně přilévejte teplou (ale ne horkou!) čokoládovou směs. Osolte podle chuti a použitého druhu soli (max. malou lžičku). Nalijte ji do dortové formy a uhlaďte povrch.
- Pečte asi 45 minut. Pak do dortu zapíchněte špejli 5 cm od okraje formy, a pokud po vytažení bude čistá, máte dopečeno. Přesuňte z trouby na mřížku a nechte ve formě zcela vychladnout. Pak objeďte kulatým nožem boky formy, jestli není dort někde přichycený ke stěně, a formu přetáhněte fólií. Dejte důkladně vychladit do chladničky, alespoň na 6 hodin, nejlépe přes noc.
- Připravte si polevu: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo dohladka. Odstraňte z ohně, přidejte mléko a med a dobře rozmíchejte.
- Z vychlazeného dortu opatrně sejměte postranní kruh formy, papír a poté dort opatrně sundejte ze dna formy a přesuňte na podložku nebo dortový tác.
- Potřete ho polevou, dokud je ještě teplá. Ve chvíli, kdy poleva tuhne, ale není ještě úplně tuhá, ji poprašte trochou soli. Až ochutnáte pochopíte, že tato kombinace je božská.
Vyzkoušejte také jednoduché čokoládové brownies podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE