Suroviny
- vepřové maso 500 g
- lilky 3 kus
- olivový olej 2 dl
- rajče 3 kus
- smetana 5 dl
- cibule 2 kus
- vejce 6 kus
- petržel 1 svazek
- mouka None neuvedeno
- sůl None neuvedeno
- pepř None neuvedeno
Postup přípravy
Lilky opereme, odstraníme zelené konce a podélně je nakrájíme na tenké plátky
Osolíme a necháme je „vypotit“
Zabráníme tak nahořklé chuti
Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme maso a opečeme
Dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata a chvíli podusíme
Necháme zchladnout
Lilky opláchneme vodou a vysušíme utěrkou
Plátky obalíme v mouce a v rozšlehaných vejcích a usmažíme v rozpáleném oleji
Do vymazané zapékací misky střídavě vrstvíme osmažené plátky lilků, orestovaného masa a nasekanou petržel
Začínáme a končíme lilky
Zbylá vejce rozmícháme se smetanou, osolíme a musaku zalijeme
Můžeme posypat strouhaným sýrem
Dáme zapéct do trouby na 180 °C dozlatova
Podáváme s kysanou smetanou
A jako přílohu zelený salát
Musaka z lilků
Ingredience:
- 500 g mletého vepřového masa
- 3 větší lilky
- 2 dl olivového oleje
- 3 rajčata
- 5 dl smetany
- 2 menší cibule
- 6 vajec
- svazek listové petržele
- mouka
- sůl
- čerstvý drcený pepř