Suroviny
- sůl
- hovězí mleté maso 500 g
- cibule 2-3 ks
- pepř
- lilek 1 ks
- cukr 1 špetka
- cuketa 1 ks
- rajský protlak 1-2 konzervy
- rajče 6 ks
- olivový olej
- brambory 10 ks
- mléko 400 ml
- hladká mouka 1-2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- mletá skořice 1 špetka
- oregano
Postup přípravy
Nejprve si nakrájíme lilek, cuketu a brambory na asi půlcentimetrová kolečka. Veškerou zeleninu vyskládáme na plech vymazaný olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme skořicí a předpečeme dozlatova.
Mezitím si spaříme rajčátka ve vařící vodě a oloupeme je – jen v případě, že nepoužijeme rajčata z plechovky.
Na trošce olivového oleje osmahneme dozlatova cibuli a přidáme mleté maso, které osolíme a opepříme a pomalu restujeme, až zšedne a drolí se. Pak přidáme rajčata a dusíme na mírném ohni, dokud se rajčata nerozvaří na kašičku. Poté přidáme rajský protlak, vylisujeme stroužek česneku, osolíme, opepříme a přidáme opět špetku skořice na provonění.
Do vymazané zapékací mísy začneme tvořit vrstvy. Na dno brambory a poté cuketu a lilek. Vše pokryjeme masovou vrstvou.
Následně si z másla, mouky a mléka uděláme bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejeme na pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu, dokud jíška nepřestane pěnit. Pak po částech přiléváme mléko a rozšleháváme dohladka. Bešamelovou omáčku mícháme cca 15 minut, dokud nezhoustne. Osolíme, trochu opepříme a bešamelem zalijeme celý povrch musaky. Pečeme v horké troubě aspoň 20 minut, dokud bešamel nezezlátne, a servírujeme.