Suroviny
- Bílá čokoláda 250 g
- změklé máslo 60 g
- smetana ke šlěhání 400 ml
Na omáčku
- čerstvé nebo mražené zahradní ovoce 300 g
- Voda 100 ml
- Cukr 100 g
- citronová štáva 15 ml
- kukuřičný škrob 5 g
- vanilková esence 5 ml
Postup přípravy
- Rozpusťte čokoládu s máslem nad vodní lázní. Šlehačku vyšlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do čokoládové směsi.
- Pěnu přendejte do hezkých skleniček a v lednici chlaďte 2–3 hodiny.
- Omáčka: V kastrolku rozehřejte ovoce, vodu, cukr a citronovou šťávu na střední teplotě, dokud se cukr úplně nerozpustí. V malé misce smíchejte škrob se 2 lžícemi ovocné směsi a poté vyšlehejte se zbylým ovocem. Na mírném ohni nechte povařit asi 5 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Sundejte z plotny, vmíchejte vanilkovou esenci a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Nechte vychladit v lednici.
- Podávání: Pokropte každou misku čokoládové pěny jednou nebo dvěma lžícemi omáčky a ozdobte čerstvým ovocem, které jste si nechali stranou.