Suroviny
- hladká mouka 500 g
- mléko (vlažné polotučné) 300 g
- cukr krupice 75 g
- sůl 5 g
- máslo (změklé) 50 g
- droždí (čerstvé) 25 g
- vejce 1 ks
- javorový sirup 200 g
Na obalení
- třtinový cukr (r) 250 g
- mletá skořice (r) 1 lžíce
- máslo (rozpuštěné) 200 g
Postup přípravy
- Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte odpočinout při pokojové teplotě zhruba 10 minut. Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr krupici, sůl a změklé máslo, které prsty zapracujte do mouky.
- Jakmile se na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce už nemáte žádné kousky másla, přidejte k mouce vajíčko a za postupného přilévání mléka vypracujte vláčné těsto (5–10 minut), které může být velmi lepivé.
- Až se těsto při hnětení začne oddělovat od stran mísy, vyklopte ho na lehce pomoučený vál a ještě jednou ho důkladně prohněťte. Z těsta vytvarujte kouli, vraťte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
- Velkou bábovkovou formu vymažte máslem. Třtinový cukr dejte spolu se skořicí do misky a dobře promíchejte. Do druhé misky dejte rozpuštěné máslo. Vykynuté těsto vyklopte ne lehce pomoučenou pracovní plochu, prohněťte a rozdělte na 35–40 stejných kousků.
- Z každého kousku vyválejte kuličku, kterou obalte v rozpuštěném másle a poté ve směsi třtinového cukru a mleté skořice. Obalené kuličky vrstvěte do vymazané bábovkové formy.
- Jakmile naplníte 3/4 formy, zakryjte ji potravinářskou fólií. Případnými zbylými kuličkami těsta můžete naplnit vymazané muffinové formy a upéct si mini-monkey bread.
- Necháme kynout při pokojové teplotě (cca 45 minut). Mezitím troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile monkey bread dokyne do výšky vaší formy, dejte péct do předehřáté trouby na 25–30 minut.
- Okamžitě po dopečení ho ještě ve formě polijte polovinou javorového sirupu. Po 2 minutách ho vyklopte na servírovací talíř a polijte zbytkem javorového sirupu. Monkey bread nesmíte ponechat ve formě déle, protože by se k ní přilepil. Nejlépe chutná ještě teplý s černým čajem.