Na první pohled vypadá jako bábovka, ale není tomu tak – je to monkey bread! Ideální pro hladová dítka, ta se na tento dezert vrhnou a postupně si budou trhat jeden kus za druhým :)
Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte odpočinout při pokojové teplotě zhruba 10 minut. Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr krupici, sůl a změklé máslo, které prsty zapracujte do mouky.
Jakmile se na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce už nemáte žádné kousky másla, přidejte k mouce vajíčko a za postupného přilévání mléka vypracujte vláčné těsto (5–10 minut), které může být velmi lepivé.
Až se těsto při hnětení začne oddělovat od stran mísy, vyklopte ho na lehce pomoučený vál a ještě jednou ho důkladně prohněťte. Z těsta vytvarujte kouli, vraťte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
Velkou bábovkovou formu vymažte máslem. Třtinový cukr dejte spolu se skořicí do misky a dobře promíchejte. Do druhé misky dejte rozpuštěné máslo. Vykynuté těsto vyklopte ne lehce pomoučenou pracovní plochu, prohněťte a rozdělte na 35–40 stejných kousků.
Z každého kousku vyválejte kuličku, kterou obalte v rozpuštěném másle a poté ve směsi třtinového cukru a mleté skořice. Obalené kuličky vrstvěte do vymazané bábovkové formy.
Jakmile naplníte 3/4 formy, zakryjte ji potravinářskou fólií. Případnými zbylými kuličkami těsta můžete naplnit vymazané muffinové formy a upéct si mini-monkey bread.
Necháme kynout při pokojové teplotě (cca 45 minut). Mezitím troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile monkey bread dokyne do výšky vaší formy, dejte péct do předehřáté trouby na 25–30 minut.
Okamžitě po dopečení ho ještě ve formě polijte polovinou javorového sirupu. Po 2 minutách ho vyklopte na servírovací talíř a polijte zbytkem javorového sirupu. Monkey bread nesmíte ponechat ve formě déle, protože by se k ní přilepil. Nejlépe chutná ještě teplý s černým čajem.
Zdroj receptu
Kublanka.cz
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.