Na těsto
- droždí 42 g
Na ořechovou náplň
- meruňková marmeláda 1 lžíce
Na makovou nápň
- skořice 1 špetka
Na těsto
- cukr 7 kostek
- žloutek 3 ks
- hladká mouka 500 g
- slunečnicový olej 2 dl
Postup přípravy
Ve vlažném mléku rozpustíme cukr a rozmícháme droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Žloutky s olejem našleháme, přidáme prosetou mouku a vzešlý kvásek, vše zpracujeme do hladkého těsta a dáme kynout na teplé místo. Než těsto vykyne, připravíme náplně.
Tvarohová náplň: ingredience smícháme.
Maková náplň: mák krátce povaříme v 1 dcl mléka, dokud se mléko částečně nevstřebá do máku, přidáme ostatní ingredience a necháme zchladnout.
Ořechová náplň: stejný postup jako u makové.
Z vykynutého těsta lžící odebíráme porce, vytvarujeme placičky, které naplníme, a uděláme bochánky, které dáme na plech. Necháme ještě chvíli nakynout, vajíčkem nebo žárovkou uděláme důlky, do nichž poklademe posypku a oříšky nebo třešně na ozdobu. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 180°C asi na 20 minut. Ihned po upečení potřeme máslem rozpuštěným s rumem.