Suroviny
- vejce 5 ks
- máslo 120 g
- sirup z agáve 150 ml
- třtinový cukr 2 lžíce
- mletý mák 300 g
- špaldová hladká mouka 350 g
- hladká mouka (pšeničná) 150 g
- kakaový prášek 1 lžíce
- mléko 700 ml
- džem
- čokoláda (75%)
- Kokosový olej 2 lžíce
Postup přípravy
- Máslo ušlehejte s agáve sirupem a třtinovým cukrem, dokud není směs kompaktní a hladká.
- Ve vedlejší misce smíchejte mouky, mletý mák, kakao a prášek do pečiva. Postupně směs přidávejte do másla se sirupem a cukrem a šlehejte. Nakonec přidejte mléko. Směs musí být úplně hladká bez hrudek, proto opravdu poctivě šlehejte, dokud těsto nebude úplně hladké.
- Nalijte na plech nebo do velké dortové formy a dejte do rozpálené trouby na 170 stupňů a pečte asi 30 minut. Po 30 minutách ho vytáhněte a nechte úplně vychladnout.
- Když je makovec hotový a vychladlý, podélně ho rozkrojte a naplňte kvalitním džemem.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte dvě lžíce kokosového oleje a polijte s ní vršek makovce. Nechte ztuhnout.