Květen je v plném proudu! Stejně tak i akce spojené s jídlem, takže jsme se rozhodli sepsat několik dalších tipů. Ochutnejte sekty, růžová vína, street food nebo navštivte náš FRESH festival v Plzni – první ze série!
Tipy na gastroakce: streetfood, růžová vína nebo FRESH festival
Sektival 2018
Již třetí ročník festivalu ušlechtilých sektů a špičkové gastronomie začne 18. května ve více než pěti desítkách restaurací po celé České republice. Sektival svým návštěvníkům nabídne různorodá šumivá vína v kombinaci s vybranými pokrmy dle doporučení Davida Krále, dvojnásobného mistra České republiky v sommelierství.
ve vybraných restauracích
Růžový máj
Celkem 55 stánků, 32 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, bohatý doprovodný program – takový bude sedmý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou. V loňském roce se degustačního festivalu zúčastnilo přes pět tisíc návštěvníků a i letos organizátoři očekávají hojnou účast. Na co se mohou návštěvníci těšit? Vína se budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě jeden stánek s řemeslným pivovarem a stánek malé české podkrkonošské likérky.
Rašínovo nábřeží, Praha
Street Food Smíchov
Vzhledem k rekonstrukci smíchovské náplavky se festival zaměřený na street food speciality přesune 19. května do unikátního prostoru v areálu pivovaru Staropramen. Nově budou součástí festivalu “buskeři” – pouliční umělci. Těšit se můžete na street food pod taktovkou kuchařů z Malajsie, Thajska, Indie, Indonésie, Libanonu, Gruzie, Mexika, Peru, Argentiny, USA, Egypta, Maroka, Portugalska, Francie a dalších. Ochutnat budou moci např. vietnamskou bún chu, izraelský falafel, po thajsku ostrý salát som tam, španělskou paellu, venezuelské arepy, korejské kimchi, brazilskou caipirinhu, americké chicken wings, gruzínské chacapuri, rumunské pastrami nebo třeba mexické taco a portugalské tapas.
areál pivovaru Staropramen; Nádražní 84, Praha
BEKO FRESH festival v Plzni
Plzeň se spolu s Pardubicemi, Českými Budějovicemi a Libercem opět stanou hostiteli Beko Fresh festivalu. Tradiční místo konání, OC Plzeň Plaza, se o víkendu 19. a 20. května stane centrem všech gurmánů a gurmetů. Jak je pro tuto událost zvykem, půjde o velkolepý víkend, doslova nabitý bohatým programem z oblasti vysoké gastronomie, zábavou pro všechny a především všudypřítomnou pohodou.
Festivalová tour přilákala v minulém roce bezmála 100 tisíc návštěvníků, kteří zkonzumovali celkem 300 tisíc degustačních porcí. Na každém z festivalů se pak představilo 20 top restaurací, 11 pivovarů, které dohromady přivezly na 50 pivních druhů a vytočily 25 tisíc piv, 10 vinařství s 10 tisíci prodanými lahvemi vína a 4 pražírny kávy, které uvařily na 10 tisíc káv.
V rámci programu bude i letos připraveno hned několik pódií, kde se vystřídají při svých živých cooking show taková esa, jakými jsou Zdeněk Pohlreich, Marcel Ihnačák, Petr Stupka nebo Roman Vaněk. Za Pilsner Urquell se představí Václav Berka, za barmany mixolog Tomáš Kubíček. Vystoupí také neodolatelný Roberto Trevisan a mnoho dalších odborníků na kávu. Ochutnej společné století u příležitosti 100 let vzniku Československa přiblíží kuchařská show šéfkuchaře Radka Davida, která vznikla za podpory agentury Czech Tourism. Návštěvníci se mohou také těšit na mnoho známých tváří z televizní obrazovky TV Prima jako například na moderátorku Sandru Parmovou, která opět provede přítomné kulinářskými workshopy.
OC Plaza Plzeň; Radčická 2, Plzeň
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima