Mungo, menší zelené fazole, si svou oblibu získaly hlavně v naklíčené podobě, a to pro vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Jejich použití je rozmanité – od polévek a salátů až po nejrůznější zeleninové směsi a kaše.
Mungo – zelený poklad Inků
Velmi oblíbené jsou pro vysoký obsah vitaminů a minerálů, které nám dodají ochranu před civilizačními chorobami.
Skoro jako hrášek
Přišly k nám až z daleké Indie, kde rostou na jednoleté rostlině jménem vigna zlatá. Vzhledem i chutí lehce připomínají hrášek. V jedné dávce Mungo fazolí můžeme získat 100 % doporučené denní dávky folátu, což je aktivní forma kyseliny listové.
Jde o vitamin zodpovědný za syntézu DNA, hormonální rovnováhu, kognitivní funkci, plodnost a růst tkání a buněk. Zanedbatelný není ani zdroj ostatních živin. Díky velkému množství manganu, draslíku a hořčíku mohou působit na snížení špatného cholesterolu, chránit proti srdečním onemocněním nebo být prevencí diabetu 2. typu. V naklíčeném stavu se pozitivní vliv fazolí na naše zdraví mnohonásobně zvyšuje. Klíček je nabitý enzymy, minerály a vitamíny, které ochrání naše tělo a posílí imunitu.
Energetická bomba
Konzumovat je můžeme vařené, poslední dobou se ale velmi oblíbenou možností stalo právě klíčení. To potvrzuje i Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér: „Obzvláště chutné jsou vyklíčené mungo fazole, které lze použít do salátů či pomazánek nebo je lze promíchat s přílohou. Například s rýží nebo quinoou. Vyklíčená semena jsou výborným zdrojem energie po výkonu, právě jako součást salátů v kombinaci s libovým masem nebo upečenou čerstvou rybou.“
Klíčení zvládnete i sami doma – fazole přes noc namočte a ráno odkapané vložte do PET lahve, které jste předtím seřízli horní okraj s víčkem a ve dně vytvořili malé otvory pro odtok přebytečné vody. Fazole pak pravidelně (minimálně 2x denně) proplachujte a čekejte, až se objeví bílé klíčky. Jde o jednoduchou a levnou variantu k nákupu již hotových klíčků.
redaktorka FTV Prima