Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Nový fenomén prázdninových výletů: Užijte si kouzlo gastrostezek

Užijte si kouzlo gastrostezek - Pivovar Prachatice

Užijte si kouzlo gastrostezek - Pivovar Prachatice Zdroj: archiv Šumavsko.cz

  • Zavřít

Užijte si kouzlo gastrostezek - Pivovar Prachatice Zdroj: archiv Šumavsko.cz

Léto láká k cestování a objevování nových koutů i ochutnávání lokálních pochoutek. Nemusíte cestovat hned na druhý konec světa, překvapivá místa, která vás okouzlí, najdete hned za humny!

Jižní Čechy lákají cestovatele nejen podmanivou přírodou, venkovským naturelem i horskou turistikou… Od letošního jara jsou pro vás v turistické oblasti Šumavsko připraveny dvě nové gastrostezky, které nabízejí další lákavé cíle k návštěvě. Místa, která by vám jinak možná zůstala skrytá, nabízejí regionální dobroty, výrobky z malých farem, pekáren či řeznictví. Cestou na vyhlídku se můžete stavit v rybářství pro pstruhy, v mlékárně pro čerstvé sýry, v pražírně pro dobrou kávu nebo v pivovaru pro řízný ležák. Cestou na kolech si můžete dopřát dortík v cukrárně nebo pořádný oběd v doporučených restauracích.

Na webu SUMAVSKO.CZ najdete informace o dvou trasách gastrostezek, které mají dohromady 26 zastávek. O každé z nich zde najdete podrobné informace, adresu, otevírací dobu i doporučení, na co se těšit.

Objevili jsme za vás

My jsme naše putování po Šumavsku začali na farmě v Křišťanově, kterou provozuje Agrokomlex Šumava. V několika ohradách zde chovají vzácné býložravce – zpětně vyšlechtěné pratury, což je původní odrůda skotu, který vyhynul v 17. století. Před 2. světovou válkou se ho podařilo znovu vyšlechtit a dnes existuje populace zhruba 2000 kusů. V Křišťanově je momentálně stádo s 32 kusy.

V dalších ohradách vás překvapí stádo 29 zubrů, kteří také nebyli daleko od vyhynutí. Z populace 55 kusů v různých ZOO, se je podařilo rozšířit na zhruba 4000 kusů v mnoha chovech. A podobně na tom byli i bizoni, kterých zde na farmě najdete 21.

Užijte si kouzlo gastrostezek - Stádo praturů v Křišťanově, Foto: archiv Šumavsko.cz

Z farmy jsme se přesunuli do výrobny ZEFA ve Volarech, kde jsme navštívili jatka, bourárnu a výrobnu uzenin s udírnou, a také jsme kromě výborných líček, taliánů, zvěřinových klobás a slaniny, ochutnali produkty z dalších výroben, které sdružuje Agrokomplex Šumava – rozhodně nevynechejte svatební koláčky a zelné placky z Pekařství Prachatice nebo vynikajicí Chlumanské brambory.

Dobré jídlo = dobrý cíl

Na oběd jsme pokračovali do Vimperka, kde nás pohostili studenti ze školní restaurace Svatý Rafael. Unikátní projekt umožňuje studentům střední školy naučit se řemeslo přímo za chodu restaurace. My jsme si pochutnali na šumavské kulajdě, jelením hřbetu s opečenými škubánky a omáčkou ze sušeného ovoce a závěr patřil povidloni s karamelovou omáčkou. Ceny jsou zde mírné, a navíc můžete mít dobrý pocit, že zatímco si pochutnáte, ještě při tom podpoříte mladé kuchtíky a číšníky.

Další zastávkou byla kozí farma Výrov, kde nás přivítala milá majitelka a stádo šťastných koz, které mají každá své jméno! K dobrému místnímu zvyku patří prohlídka farmy a rozhodně neodcházejte s prázdnou. Do batohu si přibalte výtečné čerstvé sýry i vyzrálou kozí goudu. A ve výslužce nesmí chybět ani výborný kefír nebo jogurtové mléko s kapkou medu. Ne nadarmo jsou výrobky z Výrova vyhlášené široko daleko a nesou prestižní pečeť regionálního ocenění „Chutná hezky. Jihočesky“.

Užijte si kouzlo gastrostezek - šťastné kozy na Farmě Výrov, Foto: archiv Šumavsko.cz

Pak už následoval návrat do Prachatic, kde jsme si úlovky uložili do lednice v krásném penzionu Bed & Bike přímo na náměstí v historickém centru města (mimochodem – v ceně ubytování je i zapůjčení elektrokol na celý pobyt). A následovala návštěva vyhlášeného Pivovaru Prachatice, který je proslulý nejen skvělým pivem, ale i specialitami české kuchyně a pochoutkami k pivu, které téměř výhradně pochází od místních farmářů a dodavatelů. Ať už máte radši spodně kvašený ležák nebo rádi testujete svrchně kvašené speciály, tady si přijdete na své… A k tomu ochutnejte třeba tatarák, utopence nebo pečená žebra, která se jen rozpadají!

Naplánujte si vlastní trasu

Místa, která v rámci gastrostezky můžete navštívit, nejsou nijak přesně daná. Sami si můžete vybrat, která vás lákají k návštěvě a snadno je propojit s turistickými trasami. My jsme měli základnu v Prachaticích, takže se přímo nabízelo poskládat si občerstvení na cestu z Pekárny Prachatice, nechyběly salámy a klobásky z Řeznictví a uzenářství U Poláků a spoustu dalších regionálních lahůdek, které jsme našli ve Farmářském obchodě, třeba šípkový džem s vanilkou od Rose Garden.

Turistická oblast Šumavsko zahrnuje více než 50 obcí, mezi ty nejznámější patří Prachatice, Vimperk, Volary, Kvilda a Zadov. Najdete zde rozmanitá přírodní zákoutí, technické i historické památky, ale i adrenalinové a sportovní vyžití. A kromě toho všeho se tu i dobře najíte! Letošní cíl prázdninového putování je jasný…

PŘIPRAVILA KLÁRA MICHALOVÁ

FOTO ARCHIV SUMAVSKO.CZ

Užijte si kouzlo gastrostezek - každý si na nich najde to svoje , Foto: archiv Šumavsko.cz

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky Šumavsko tipy na výlety cestování kam za jídlem Šumava Prachatice gastrostezka

Návrhy pro vás

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem


Přečtěte si také

Sladké

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Připravte vyhlášenou libečkovou sůl z Esky a uchovejte tak vůni výrazné bylinky na zimu

Prostřeno!

Prostřeno: Bezlepkový čokoládový dort

Prostřeno!

Prostřeno: Bažantí polévka s nudlemi

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

prima-cnn-news

Ukrajinský voják, který přišel o nohu, se vrátil frontu. Je to vítězství, nebo smrt, říká Průzkum: ANO volí hlavně senioři a lidé bez maturity. Piráti kralují u mladých, ODS u vzdělaných Řidiči u polských hranic měli žně. Tankovali mnohem levněji, tvořily se dokonce kolony

prima-zeny

Eva Hecko Perkausová prozradila pohlaví druhého miminka. Znala ho díky vlastnímu snu Nejlepší momenty z cen Thálie: Burešová v obří róbě, dojatá Holišová i Kolářová Klára Doležalová inspiruje ostatní. Místo narozeninových dárků žádá o pomoc potřebným

prima-zoom

Upřímný rozhovor rekordmana NASA Přežil brutální útok a dostal doživotí za vraždu manželky. Nespravedlnost byla prokázána po 40 letech Válčili s nepřítelem i zažíváním. Zoufalí nacisté postavili divizi zdravotně postižených

prima-fresh

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

prima-cool

Nejlepší filmy Michaela Baye V nových Star Wars se bude hodně umírat. Díky unikátnímu příběhu to však nebude vadit V neděli ve 20.15 vyrazí do akce Transformers

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Dopita je strhaný životem, vrásky má jak brázdy od traktoru. Agátě to ale vůbec nevadí LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu

prima-living

Dýně jsou podzimní ozdobou a skvělou pochoutkou. Udělejte si dýňový retro kompot à la ananas Přetahovadlo pro psy ze starého trička. Oblečení nevyhazujte, vyrobte z něj psí hračku Máte přebytek vlašských ořechů? Můžete je zpeněžit! Nabídněte je ve výkupu nebo v pekárně

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.